En e-bok kan du köpa i en nätbokhandel eller genom en annan nätbutik. Du beställer boken, betalar i kassan och får en länk till att ladda ner boken. En vanlig roman brukar vara i storleksordningen 250 kB till 1 MB och tar med dagens mått mätt inte mycket plats på telefonen, datorn eller surfplattan.
För att läsa e-böcker behöver du en applikation på din surfplatta eller telefon, eller ett program på datorn. E-böcker kan vara i pdf-format eller format speciellt anpassade för e-böcker, som epub. Exempel på en applikation som läser epub-filer är Aldiko Book Reader, som finns tillgänglig på Play-butiken i Androidtelefoner och surfplattor, eller Bluefire Reader som finns tillgänglig i App Store för iPhone och iPad.
För krypterade e-böcker är antalet program som hanterar dem begränsade, medan okrypterade och vattenmärkta pdf-filer eller epub-filer kan öppnas av de flesta program. Ibland finner man att en nedladdad fil är i zip-format, vilket kan vara på grund av att du använder mejlappar i telefonen eller surfplattan. Ibland är lösningen då att helt enkelt byta namn på filändelsen till .epub, om du vet att du har laddat ner från en säker källa.
I en e-bok kan det finnas en licens som går ut, då pdf-filen eller epub-filen är krypterad på ett eller annat sätt. När du lånar e-böcker från ett bibliotek online till exempel har du en begränsad tid att läsa boken. Sedan går det inte längre att öppna e-boken. I många fall när du köper en e-bok online har du ingen tidsbegränsning, och dessa filer i till exempel pdf-format eller epub-format innebär att det finns risk för att böckerna sprids. Här finns vattenmärkningen som en hjälp att skydda upphovsrättsinnehavarna, genom att köparens ordernummer stämplas in i boken så att den kan spåras.
Fria e-böcker
Det finns e-böcker där upphovsrätten till boken har gått ut. Dessa böcker får du ladda hem gratis och behålla så länge som du har lust. Projekt Gutenberg, Litteraturbanken och Dramawebben är exempel på hemsidor som distribuerar dessa typer av böcker.